První bankomat byl zprovozněn v 27.6.1967

28.03.2012 18:15

Vznik kreditních karet proběhl v Americe. První kartu jako takovou poskytla firma Amex roku 1892. Karty byly papírové a zákazník prokázáním získal zlevněné služby.

První kreditní karta dostupná pro širší veřejnost byla vydána roku 1914 společností Western Union Telegraph Company. S touto kartou měl zákazník možnost telefonovat a zasílat telegramy. S touto kartou se měla zvýšit četnost užívání služeb společnosti a tím vznikl název věrnostní platební karty. Vyúčtování chodilo zákazníkům pravidelně na konci měsíce.

Roku 1914 tedy vznikla první věrnostní kreditní karta. Roku 1950 byla vyrobena první univerzální platební karta. Franc Mc Namara přišel poprvé s myšlenkou: „Proč by lidé měli býz omezeni hotovostí, kterou mají zrovna u sebe?“ Na tuto myšlenku ho přivedl incident, který se odehrál v restauraci, když si zapomněl své peníze doma.

Na základě tohoto založil DinersClub. Členům klubu byly vydávány tzv. úvěrové karty pro placení v restauracích. Restaurace musely uzavřít s klubem smlouvu. Klub ručil za závazky svých členů, splácel předložené účty, měsíčně zasílal svým členům výpis transakcí. Ty měl člen klubu do 14 dnů uhradit. Kartičku poprvé Mc Namara předložil symbolicky po večeři v restauraci, kde se mu před tím stala ona nepříjemnost

Nejdříve se ostatní banky na používání kreditní karty dívaly s malým nadšením a nedůvěrou. Zabývaly se otázkou, jak by mohly získat více peněz s kartami, když i velké banky měly problémy. BankAmericard měla první úspěch. A právě po něm začaly mít ostatní banky zájem na jejich zavedení. Původně známá MasterCharge, dnes MaterCard, byla vytvořena z několika bank v Kalifornii jako konkurence BankAmericard. Bank Americard vydané Bank of America se později stala známou jako Visa kreditní karty vydané společností Visa Inc.

Bankomat se stal přelomovým vynálezem, který otevřel nové možnosti platebním kartám. Tento přístroj používal laiky, neboli širokou veřejností. Za zakladatele tohoto přístroje byl považován brit John Shepherd – Barron. Jeho myšlenka byla výplata hotovosti tzv. „skrz zeď“. což by řešilo omezenou otevírací dobu bank. První bankomat byl zprovozněn v 27.6.1967 v londýnském Enfieldu. Amerika měla za svého vynálezce Dona Wetzela, který se nechal vést myšlenkou „automatického pokladního“.

V současné době je na trhu velké množství kreditních karet. Každé mají nějakou výhodu. Lidé si mohou svojí kreditní kartu vybrat podle vlastních možností u jakékoli banky. Pokud by si sami v tom velkém množství nabídek vybrat, určitě mohou zavolat svým finančním poradcům. Popřípadě využít velké množství informací na internetových stránkách jednotlivých bank.