Problémem platby přes kartu je zadlužení

28.03.2012 18:30

 

Jednoznačnou nevýhodou kreditních karet jsou s nimi spjaté poplatky. Je nutné si předem zjišťovat, za co si banky účtují peníze. Mohou to být výběry z bankomatu, poplatky za blokaci a vydání karty, vysoké poplatky za měsíční vyúčtování. Zákazník by si tedy měl pečlivě přečíst smluvní podmínky.

Dalším negativem platebních karet je její téměř snadné zneužití.

Je důležité dbát na to, aby majitel svou kreditní kartu nikdy nepůjčoval.

Následnou zásadou je chránit si svůj PIN. Nikomu PIN nesdělovat ani si ho nezapisovat. Nejlepší možností je zapamatovat si ho.

Užívání bankomatu je doporučováno přímo v bance, nebo v její pobočce, nejlépe v místech, které jsou snímány kamerovým systémem.  Při zadávání PIN kódu je na místě jít k bankomatu co nejblíže a druhou rukou si překrýt klávesnici. V případě nutnosti požádat osobu, která je příliš blízko, aby odstoupila. Po ukončení transakce by si majitel neměl zapomenout vzít svou kartu, peníze a stvrzenku. Při placení kreditní kartou má zákazník právo požadovat, aby transakce proběhla přímo před ním. Personál by s platební kartou neměl nikam odcházet. Je doporučeno v podezřelých provozovnách platit hotovostí. Při ztrátě či odcizení karty by se mělo neprodleně vše hlásit bance. Blokace je dočasné nebo i trvalé omezení práva používat kartu.

Samozřejmě nejobávanějším problémem platby přes kartu je zadlužení. Stačí jednou zapomenout zaplatit závazek během bezúročného období a automaticky se spadne do dluhu s vysokou úrokovou mírou. V současné době není cílem banky dávat kreditní karty bohatým, kteří vše splácí včas, ale těm s omezenými finančními možnostmi. Ti pak spadnou do dluhové spirály. Každý by si měl hlídat včasné výpisy. Některé společnosti je neposílají včas, aby uživatel kreditní karty nestihl zaplatit včas a tudíž nestihl čerpat závazek bez úroků.